Gdje sam: Udruge | DVD Sikirevci [ online: 1][chat]
[max online: 29] Broj posjeta:
DVD

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sikirevci

POČECI VATROGASTVA U SIKIREVCIMA

           Dobrovoljne vatrogasne udruge u ovom dijelu Hrvatske imaju dugu i bogatu tradiciju, a nastale su na temeljima dragovoljnosti, humanosti i solidarnosti. Osim pomoći pri spašavanju ljudi i imovine u slučaju požara ili elementarnih nepogoda bile su nositelji kulturno-zabavnog života u selu.

           Dobrovoljno vatrogasno društvo Sikirevci osnovano je 08. rujna. 1928. godine na prijedlog gospodina Ljubomira Pleše tadašnjeg Sikirevačkog učitelja koji je tog dana sakupio mještane i održao Osnivačku skupštinu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sikirevci.

           Na skupštini se prijavilo trideset izvršujućih članova, preko dvadeset utemeljitelja te veći broj podupirajućih članova društva. Tom prigodom izabran je Upravni odbor i operativni članovi, a društvo se tom prigodom upisalo među tisuću društava koliko je dobrovoljno vatrogastvo brojilo do II svjetskog rata.

           Prva vatrogasna štrcaljka  (zaprežna kola) kupljena su 1928. godine, a 11. rujna iste godine društvo je imalo prvu vatrogasnu intervenciju.

           Društvo je 1929. godine od gospodarskog društva u Osijeku kupilo zgradu za vatrogasni dom, zgrada se nalazi u središtu sela, a sagrađena je 1912. godine.

 

           Pored vatrogasnih aktivnosti 10. veljače 1929. godine priređuje se prvu vatrogasna zabava, a 18. ožujka 1934. godine osniva se tamburaška sekcija Dobrovoljne vatrogasne čete te se nakon toga održavalo nedjeljno  kolo i druge seoske zabave.

           Od 1937. godine kontinuirano se radi na podmlađivanju, školovanju i uvježbavanju mladih vatrogasaca.

           10. studenog 1938. godine proslavljena je 10. obljetnica društva kojom prigodom je posvećena prva vatrogasna zastava, zastavu je posvetio sikirevački župnik Nikola Kovačević, a kuma zastave bila je Elizabeta Živić – Šovakova. Ta prva zastava sačuvana je do današnjeg dana zahvaljujući preminulom zastavničaru Ivi Bašlinović koji ju je u poratnom razdoblju skrivaou svojem domu. Svjetlo dana ponovno je ugledala nakon 40-tak godina kada se 1991. godine  po prvi puta odlazi na svetu misu povodom svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca.

           1946. godine sagrađen je drveni toranj, a 1947. godine kupljena je prva motorna pumpa.

           1954. godine temeljito se obnavlja vatrogasni dom, a 1955. godine uvodi se električna struja, iste godine društvo je dobilo električnu sirenu koja je priključena 03. rujna 1958. godine.

           1976. godine na prijedlog tadašnjeg predsjednika društva Ivana Živić osnovan je „Vatrogasni pionirski odred“. Najveći uspjeh postigle su pionirke DVD-a Sikirevci koje su 1984. godine osvojile prvo mjesto na saveznom natjecanju u Petrovaradinu.

           1977. godine održan je prvi ispit za vatrogasce u Sikirevcima.

           1978. godine društvo je obilježilo svoju 50. obljetnicu, a deset godina kasnije 11. rujna 1988. godine proslavljena je 60. obljetnica kojom prigodom je sa pet navalnih vozila  kod mjesnog ureda izvedena pokazna vježba. Prigodom proslave 60-te obljetnice  društvu je darovano navalno vozilo TAM 4500 proizvedeno 1963. godine s kojim su vatrogasci sve do veljače 2010. godine izlazili na požarne i druge intervencije.

           1990. godine organizira se tečaj za vatrogasce i vatrogasce I klase na kojem je 28 članova s uspjehom završilo navedeni tečaj.

           Od 1991. godine članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva se povodom svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca svake godine okupljaju ispred vatrogasnog doma te odlaze na zajedničku svetu misu, a od iste godine sudjeluju u odavanju počasti i straže kod Isusovog groba na Veliku subotu.

           1994. godine prigodom obilježavanja svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca od obitelji Vuković  (Ivana i Ruže) društvu je poklonjen kip svetog Florijana 

           13. rujna 1998. godine društvo je proslavilo svoju 70. obljetnicu kojom prigodom je gospođa Katarina Rakitić iz Sesveta izradila i poklonila društvu novu zastavu kojoj je ona bila i kuma, zastava je posvećena istog dana na svetoj misi. Iste godine se DVD Sikirevci i DVD Jaruge udružuju u Vatrogasnu zajednicu općine Sikirevci.

           22. lipnja 2003. godine DVD Sikirevci s ekipom seniora „B“ nastupa na memorijalu „Gjuro Dežalić“ u Ivanić gradu na kojem je nastupilo ukupno 52 odjeljenja, a naše društvo je bilo jedini predstavnik iz Brodsko-posavske županije.

           Društvo kontinuirano odlazi na vatrogasna natjecanja s ekipama djece muške i ženske, mladeži muške i ženske te seniora muških sa ekipama „A“i „B“

           Nastupamo na natjecanjima u Ivanić Gradu, Đakovu, Zaprešiću, Beravcima, Bodovaljcima, Antinu, Osijeku, Novoj Gradišci idr.

           27. rujna 2003. godine organizatori smo i domaćini Županijskog natjecanja djece, mladeži i seniora. Na istom natjecanju naša muška ekipa seniora „B“ osvojila je drugo mjesto te je ostvarila pravo nastupa na državnom natjecanju na kojem smo nastupili 05. lipnja 2004. godine u Osijeku.

           2005. godine po prvi puta uspijevamo ekipu mladeži odvesti u vatrogasni kamp mladeži u Fažanu.

           01. srpnja 2007. godine domaćini smo Županijskog natjecanja djece i mladeži na kojem nastupa ukupno 33 ekipe, a  24. lipnja. iste godine sa ekipom seniori „A“ nastupamo na Županijskom  natjecanju u Oriovcu.

           14. listopada 2007. godine organizirano druženje i natjecanje djece na kojem je nastupilo devet ekipa iz susjednih društava, a isto se od onda održava svake godine. Od iste godine na blagdan Tijelova sudjelujemo u Tijelovskoj procesiji noseći «nebo».

           Tijekom 2008. godine organiziramo i provodimo osposobljavanje vatrogasnih kadrova za vatrogasca i vatrogasca I klase.

           29. lipnja 2008. godine s četiri ekipe djece i mladeži nastupamo na natjecanju u Beravcima na memorijalu „Franjo Divić“ gdje ekipa mladež ženska osvaja drugo mjesto.

           31. rujna 2008. godine proslavili smo 80. obljetnicu rada društva te je tom prigodom društvu darovana nova vatrogasna zastava. Istu je izradila i darovala gospođa Katarina Rakitić iz Sesveta koja je ujedno bila i kuma.

           22. veljače 2009. godine održana je 81. izborno-izvještajna godišnja skupština društva na kojoj je izabrano novo predsjedništvo, zapovijedništvo i upravni odbor.

Upravni odbor:

  • Đuro Radovanović -predsjednik
  • Đuro Galović-dopredsjednik
  • Martin Živić (A) -zapovjednik
  • Ivica Nikolić-dozapovjednik
  • Mato Čivić (zapovjednik VZO Sikirevci)
  • Đuro Zetović-tajnik
  • Ivan Benaković-blagajnik
  • Antun Galović
  • Mato Vukovac

 

           04. svibnja 2009. proslavili smo svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca zajedničkim odlaskom na svetu misu, a 10. svibnja organizirali smo ispite za vatrogasca I klase.

           14. lipnja. 2009. godine nastupamo na Županijskom natjecanju djece i mladeži kojom prilikom nastupamo s četiri ekipe, a ekipa djece ženske osvojila je treće mjesto.

           28. lipnja 2009. godine nastupamo na natjecanju u Beravcima na memorijalu „Franjo Divić“ s četiri ekipe i to mladež dvije ekipe i seniori muški dvije ekipe.

           30. kolovoza 2009. godine povodom obilježavanja 80. obljetnice DVD-a Slavonski Šamac sudjelujemo u izvođenju javne vježbe.

 

           12. rujna 2009. godine nastupamo na kupu grada Đakova s ekipom seniora „A“ muški, a 11. rujna nastupamo na natjecanju u Zapreršiću.

           07. ožujka 2010. godine održana je 82. izvještajna godišnja skupština na kojoj je usvojeno izvješće o radu za 2009. godinu i plan rada i aktivnosti za 2010. godinu te o neispravnosti navalnog vozila i nedostatku potrebite opreme.

 

           Društvo danas broji ukupno 100 članova od toga 50 članova djece i mladeži, 21 operativni član i 29 ostalih članova društva.

           Ukupan broj osposobljenih članova je 40 i to:

           Vatrogasnih časnika 5, dočasnika prve klase 6, dočasnika 2, vatrogasaca prve klase 13, i vatrogasaca 14 članova.

web galerija slika

Edukacija djece

        Dana 24. svibnja 2012. godine,članovi DVD-a Sikirevci su u suradnji s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod i Protueksplozijskim odjelom PU Brodsko-Posavske  izvršili edukaciju djece u području zaštite i spašavanja, kojom prigodom su učenike drugog razreda OŠ Sikirevci upoznali sa vatrogasnom djelatnošću i opremom koju vatrogasci koriste na intervencijama. Nakon edukacije učenici su imali priliku pobliže se upoznati i isprobati vatrogasnu opremu.

FotoAlbum

  Zapovjednik DVD Sikirevci
  M. Živić


OSPOSOBLJAVANJE
18.02.2013.
       Osposobljavanje za zvanje vatrogasac

        U Sikirevcima je u razdoblju od 09.12.2012. do 10.02.2013. godine održano osposobljavanje za zvanje vatrogasac. Osposobljavanju je prisustvovalo sedam članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sikirevci te jedan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jaruge. 


        Osposobljavanje je završeno 10.02.2013. kada su članovi imali završne ispite koje su s uspjehom položili.

        Ovo osposobljavanje je siguran pokazatelj kako vatrogastvo u Sikirevcima ima budućnost.

 

Pogledajte fotografijeSKUPŠTINA
01.03.2013.
       Izborno izvještajna skupština 2013.

        Dobrovoljno vatrogasno društvo Sikirevci je u nedjelju 24. veljače 2013. godine održalo  85. izborno-izvještajnu godišnju Skupštinu društva. 
        Uz članove društva, Skupštini su nazočili načelnik općine Sikirevci g. Ivan Benaković i predsjednik vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije gosp. Milan Šulter kao i članovi susjednih vatrogasnih  društava. 
      Nakon pozdravne riječi Predsjednika DVD-a Đure Radovanović pročitana su izvješća o radu i financijsko izvješće za 2012. godinu kojom prilikom su  istaknute  sve aktivnosti društva a posebno aktivnosti i rad sa djecom i mladeži.

        Nakon toga je uslijedila dodjela spomenica i priznanja kao i uvjerenja o osposobljenosti. Tako je spomenicu za 30 godina rada dobio Josip Šarčević a spomenice za 10 godina dobili su Ivan Budimir, Martin Rakitić, Ivan Budimir, Josip Benaković, Filip Nikolić, Matej Pejić i Ivan Prakaturović, a uvjerenja o položenom ispitu za vatrogasca dobili su Tunjo Jarić, Martin Rakitić, Ivan Budimir, Matej Pejić, Adam Vukovac, Antonio Džambo i Ivana Živić.
        Nakon dodjele spomenica i uvjerenja predstavljen je plan rada i financijski plan za 2013. godinu a potom je  izvršen izbor novog Upravnog i nadzornog odbora kojom prilikom su u Upravni odbor izabrani:


Đuro Radovanović predsjednik
Đuro Galović zamjenik predsjednika
Đuro Zetović tajnik
Martin Živić (A) zapovjednik
Ivica Nikolić zamjenik zapovjednika
Ivan Benaković blagajnik
Mato Čivić član
Antun Galović član
Josip Majhen član

Pogledajte fotografijeSretan Uskrs!
31.03.2013.


Natjecanje djece
22.04.2013.
        Dana 21.04.2013. godine članovi DVD-a Sikirevci su sa muškom i ženskom ekipom djece nastupili na natjecanju djece koje je organiziralo DVD Babina Greda. Ženska ekipa djece osvojila je drugo mjesto za koje su dobili medalje i pehar. Čestitamo voditeljima i cijeloj ekipi!


Osposobljavanje za bolničare
24.04.2013.
        U oranizaciji VZŽ Brodsko-posavske i HMP Slavonski Brod dana 13. 14. 20. i 21. travnja 2013. godine u Slavonskom Brodu održano je osposobljavanje za vatrogasnog bolničara. Osposobljavanju su nazočila tri člana DVD Sikirevci i dva člana DVD Jaruge koji su uspješno završili osposobljavanje.
Proslava dana sv. Florijana
05.05.2013.
         Zajedničkim odlaskom na svetu misu u mjesnoj crkvi u Sikirevcima članovi DVD-a Sikirevci su  obilježili i proslavili 04. svibnja, dan Svetog Florijana i Dan vatrogastva. Nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje u prostorijama vatrogasnog doma koje su uveličali mladi tamburaši KUD-a Sloga Sikirevci.


Edukacija djece
22.05.2013.
        Dana 21.05.2013. godine članovi DVD-a Sikirevci su u suradnji s djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Slav. Brod proveli edukaciju djece prvog i drugog razreda OŠ Sikirevci o opasnostima od požara te službama koje rade na zaštiti i spašavanju. Djeca su pokazala veliku zainteresiranost za temu te su svojim pitanjima vrlo aktivno sudjelovali u programu. Nakon teoretskog dijela u školskom dvorištu je upriličena pokazna vatrogasna vježba nakon koje su se djeca pobliže upoznala s vatrogasnom opremom.
DVD
10.06.2013
Druženje i natjecanje djece

         Dana 9.06.2013. godine u organizaciji DVD-a Sikirevci, a u sklopu proslave Dana općine, održano je sada već možemo reći tradicionalno sedmo po redu druženje i natjecanje djece. Natjecanju je pristupilo 29 ekipa iz 19 društava. Iz Osječko-baranjske županije  DVD Trnava, DVD Tenja, DVD Novi Perkovci, DVD Potnjani, iz Vukovarsko-srijemske županije DVD Babina Greda, DVD Đurići i DVD Komletinci i iz naše  Brodsko-posavske  DVD Mala Kopanica, DVD Slavonski Šamac-Kruševica, DVD Velika Kopanica, DVD Beravci, DVD Vrpolje, DVD Čajkovci, DVD Gundinci, DVD Garčin, DVD Jaruge, DVD Vrbje i domaćini DVD Sikirevci.

Nakon pozdravne riječi domaćina i dobrodošlice hrvatskom trobojnicom,koja je oduševila male natjecatelje, uslijedilo je natjecanje ekipa. Po završetku podijeljene su im prigodne medalje i zahvalnice. Nakon službenog dijela uslijedilo je veselo druženje uz svirku tamburaša. Zahvaljujemo svima na dolasku i vidimo se dogodine. DVD
16.09.2013
Šesto vatrogasno hodočašće

        Dana 14.9.2013. godine članovi DVD-a Sikirevci i DVD-a Jaruge su u svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke u Šumanovcima sudjelovali na šestom po redu vatrogasnom hodočašću. Na hodočašću je sudjelovalo 24 vatrogasna društva iz susjednih mjesta. Ovim tradicionalnim običajem vatrogasci mole Gospu da budu što spremniji obavljati svoje opasne zadatke.

        Vatrogasci u odorama kretali su se pokraj stare hrastove šume do velikog oltara ispred stoljetne crkve, a potom do Gospine kapelice u šumi. Misno slavlje služio je Tomislav Karavidović.
DVD
20.12.2013
Dodjela spomenica

        U ponedjeljak, 16. prosinca 2013. godine u prostorijama vatrogasnog doma u Sikirevcima dugogodišnjim članovima DVD-a dodijeljene su spomenice vatrogasni veteran.

Spomenice su dobili:

-         Jakob Nikolić
-         Vlatko Pavlović
-         Ivan Babić
-         Ivan Radovanović (posthumno)
DVD
11.04.2014.
Edukacija djece

      Dana 11.04.2014. godine članovi DVD-a Sikirevci su u suradnji s djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Slav. Brod proveli edukaciju polaznika drugog razreda OŠ Sikirevci o opasnostima od požara te službama koje rade na zaštiti i spašavanju.      Djeca su pokazala veliku zainteresiranost za temu te su svojim pitanjima vrlo aktivno sudjelovali u programu. Nakon teoretskog dijela u školskom dvorištu je upriličena pokazna vatrogasna vježba nakon koje su se djeca pobliže upoznala s vatrogasnom opremom.FotografijeDVD
28.04.2014.
Edukacija

     Nakon provedene tromjesečne edukacije, 27.travnja 2014. godine u V.Kopanici provedeni su ispiti za vatrogasne dočasnike. Iz našeg društva edukaciju je prošlo pet članova te su isti na ispitima zadovoljili. Novi dočasnici u našem društvu su: Mato Nikolić-Boro, Tomislav Ćosić, Josip Radovanović, Ivan Čivić i Marinko Budimir.


     Čestitamo!

DVD
5.05.2014.
Proslava dana sv. Florijana

     Dana 3. svibnja 2014. godine članovi DVD-a Sikirevci zajedno s članovima DVD-a Jaruge obilježili su i proslavili Dan vatrogasaca, sv.Florijana. Nakon zajedničkog odlaska na svetu misu uslijedilo je druženje u prostorijama općine.DVD
02.07.2014.
8. druženje i natjecanje djece u Sikirevcima

     U sklopu proslave Dana općine Sikirevci, 29.06.2014. godine,održano je 8. Druženje i natjecanje djece vatrogasnih društava iz 18 mjesta s ukupno 25 ekipa. Sudjelovali su DVD Babina Greda, Novi Jankovci, Đurići, Jaruge, Velika Kopanica, Nova Gradiška, Novi Perkovci, Beravci, Stari Perkovci, Seoce, Vrpolje, Osijek-Tenja, Čajkovci, Slavonski Brod, Satnica Đakovačka, Gundinci, Vrbje i domaćin Sikirevci.

     Tom prigodom ovo naše natjecanje uveličali su i gosti iz Starog Čiča i vatrogasci iz prijateljskog društva  Freiwillige Feuerwehr Strass iz Austrije koji su došli zahvaljujući našem mještaninu Nikoli Jurušić.

     Nakon službenog dijela natjecanja uslijedilo je druženje za zajedničkim stolom uz mlade tamburaše.

Zahvala svima i pozdrav, vidimo se slijedeće godine.

M. Živić

Hodočašće 2014.
21.09.2014
          U subotu 13. rujna, članovi DVD-a Sikirevci sudjelovali su na Sedmom hodočašću vatrogasaca Gospi u Šumanovce. Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Nakon Svete mise uslijedila je procesija do kapele u šumi i molitva za vatrogasce koju je, kleknuvši pred Gospinu špilju, izmolio kardinal Puljić. Nakon završne molitve i blagoslova uslijedio je ručak za sve sudionike pod šatorom uz slavonske tamburaše.
          U sezoni natjecanja članovi DVD-a Sikirevci sudjelovali su na više natjecanja i to u N. Perkovcima, Starom Čiču,Beravcima, V. Kopanici i Đakovu. Zapaženije rezultate postigle su ekipe mladeži (treće mjesto u V. Kopanici), djece (drugo mjesto u Beravcima i treće mjesto u N.Perkovcima).

Fotografije s natjecanja


DVD Sikirevci
1.2.2015
          1.2.2015. godine članovi DVD-a Sikirevci održali su 87. Godišnju izvješajnu skupštinu. Nakon pozdravne riječi domaćina i izvješća o radu u  protekloj godini te plana rada za narednu, uslijedili su pozdravni govori članova 18 vatrogasnih društava. Također, sve prisutne pozdravili su i načelnik općine Sikirevci Ivan Benaković te ravnateljica OŠ Sikirevci Terezija Štrljić. Antun Radovanović i Jakob Bašlinović dobili su spomenice za 40. godina djelovanja u društvu, a Tomislav Galović,Martin Živić, Antun Galović, Tomislav Čivić i Josip Galović dobili su spomenice za 10 godina djelovanja. Nakon službenog dijela, uslijedilo je druženje.
DVD Sikirevci
5.5.2015
          Zajedničkim odlaskom na svetu misu u mjesnoj crkvi u Sikirevcima članovi DVD-a Sikirevci i DVD-a Jaruge su obilježili i proslavili dan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje u prostorijama Općine Sikirevci uz mlade tamburaše.