Sport

NK “Sikirevci”

POVIJEST

Počeci igranja nogometa idu u daleku 1923. g. kada u Sikirevce dolazi prva, prava kožna nogometna lopta na „šnjiranje“. Nogomet se neorganizirano igra sve do dolaska „Pete sekcije Autoputa bratstva i jedinstva“ kada počinje sustavno realiziranje športskih i kulturnih aktivnosti. Iz tog ozračja iznjedrila se i ideja o osnutku sikirevačkog Nogometnog kluba.

Sikirevački nogometni klub osnovan je u kasno ljeto ili rano proljeće 1948. godine pod nazivom „Omladinac“.

Zamisao o osnutku nogometnog kluba neupitno je prvi javno priopćio ĐURO DUMEŠIĆ a suutemeljitelji su: Stjepan Bešenić, Pero Božanović i Ivan Dimšić –Brico. Sikirevački nogometni klub nakon prvog imena „Omladinac“ nastupa i pod imenom „Borac“ i to sve do Domovinskog rata kada mijenja ime u „Sikirevci“ koje nosi i danas.

Prvi juniorski sastav potječe iz 1978. g. a pionirski iz 1980. g. a sastavi mlađih pionira i limača prvi puta se okupljaju 2005. g.

Prvi značajniji rezultat klub ostvaruje u sezoni 82./83. kada je izboreno 1. mjesto u Prvoj općinskoj nogometnoj ligi Slav. Brod te nakon kvalifikacijskih utakmica sa NK “Ukrina“ (BIH) ulazi u Međuopćinsku nogometnu ligu – jug (zonu).

Nakon Domovinskog rata te kratkog prekida u radu NK“Sikirevci“ se u natjecanje uključuju 1993. godine. Idućih se godina klub natječe u V HNL-jug, IV HNL-jug te I ŽNL iz koje zbog reorganizacije ( 7 od 16 ekipa) ispadaju. NK „Sikirevci“ su sve do 2006. godine u II ŽNL BPŽ kada se vraćaju u I ŽNL gdje se natječu i danas.

Davna ideja o izgradnji tribina za gledatelje realizirana je 2006. g. kada su izgrađene natkrivene tribine sa 210 sjedećih mjesta.

U svojoj povijesti Sikirevački je nogometni klub ugostio mnoge prvoligaše ( NK „Osijek“, NK „Cibalia, veterani NK“Dinamo“….) a 2005. g. mu je ukazana posebna čast kada je pred 1500 gledatelja ugostio ekipu HNK „Hajduka“ iz Splita predvođenu bivšim izbornikom Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslavom Blaževićem te sadašnjim reprezentativcem Nikom Kranjčarom.

Nogometni turnir

Godina 1961. jedna je od najznačajnijih godina u povijesti Kluba jer od tada potječe zamisao o osnutku nogometnog turnira koji do danas doživio 48 izdanja.

Idejni začetnik i jedan od realizatora ideje o osnutku nogometnog turnira je prof. Anto Knežević. Do 1973. godine turnir se održavao u jednom danu, a od tada u dva: zadnja nedjelja srpnja i prva nedjelja kolovoza. Sikirevački turnir jedan je od najstarijih nogometnih turnira u Hrvatskoj a poseban značaj mu daje i njegov međunarodni karakter i gostovanje ekipa iz susjedne BIH.

Ivan Rakitić

Poznati Hrvatski nogometni internacionalac i reprenzetativac Ivan Rakitić vuče korjene iz Sikirevaca gdje mu je rođen otac Luka koji je i igrao za Sikirevački nogometni klub.Ivan je svoje prve nogometne korake započinjao i u Sikirevcima gdje bi za vrijeme praznika dolazio sa obitelji iz Švicarske.

Ivan kao ni otac Luka nije nikada zaboravio odakle potječe pa i danas pomaže Nogometni klub u športskoj opremi a Sikirevački su nogometaši dva puta bili i njihovi gosti u Švicarskoj gdje žive.

Selekcije

Seniori, I ŽNL Brodsko-posavske županije, trener Ivica Nikolić UEFA C
Juniori, I ŽNL BPŽ liga mladeži-istok, Dražen Majhen UEFA C
Pioniri, I ŽNL BPŽ liga mladeži-istok, Šimo Lučić UEFA C
Ml. Pioniri, I ŽNL BPŽ – istok, Damir Majhen UEFA B
Limači, Bez službenog natjecanja, trener Željko Samardžija

Skip to content