Upozorenje na pojavu e-maila naslovljenog “koronavirus” koji sadrži zlonamjerni program

Panika zbog epidemije koronavirusa proširila se iz stvarnog u digitalni svijet. Naime, sigurnosni stručnjaci uočili su brzo širenje zlonamjernog programa, i to putem e-maila naslovljenog “koronavirus”.

U poruci koja se prvo pojavila u Japanu, ali se širi svijetom, stoji kako je u njihovoj regiji utvrđena zaraza koronavirusom te ih se poziva da preuzmu dokument iz privitka koji sadrži “mjere za prevenciju” koje bi trebalo primijeniti odmah.

Nakon što žrtva preuzme dokument i pokuša ga otvoriti u Wordu, javlja mu se poruka da format dokumenta nije podržan te da je potrebno ručno omogućiti pregledavanje dokumenta. Upravo to je ključno jer nakon što je omogućen pregled, instalira se malware koji potom dobiva pristup privatnim podacima korisnika. Bilo da se radi o računalu ili pametnom telefonu.

Stručnjaci za sigurnost utvrdili su da se radi o malwareu “emotet”, koji je originalno razvijen kako bi hakeri mogli ukrasti financijske podatke od žrtava.

IBM-ovi stručnjaci koji su identificirali malware upozoravaju korisnike diljem svijeta da budu izuzetno oprezni kod otvaranja poruka nepoznatih pošiljatelja, ali i kod otvaranja poruka poznatih pošiljatelja, ako poruke izgledaju sumnjivo.

Savjetuju da se ne klika ni na kakve poveznice u samom e-mailu, već da se njihova adresa zasebno upiše u preglednik. Također, korisnici bi obavezno trebali ažurirati svoje antivirusne programe, operativne programe, a nije naodmet i napraviti sigurnosnu kopiju najvažnijih dokumenata i pohraniti ju na sigurno.

IZVOR: https://zimo.dnevnik.hr/clanak/oprez-dobijete-li-koronavirus-email-ne-otvarajte-ga-malware-ce-vam-ukrasti-osobne-podatke—592513.html

Skip to content