Vjesnik Općine Sikirevci, broj 1. (2019. godina)

Poštovani mještani općine Sikirevci,

uskoro će se napuniti dvije godine od posljednjih lokalnih izbora, odnosno otkako sam Vašom voljom izabran na dužnost općinskoga načelnika. U proteklom sam se razdoblju držao vizije koju sam imao i prije izbora, smatrajući da općina Sikirevci može i mora bolje, te da Sikirevci i Jaruge moraju biti ispred politike.

Upravo zato, ovaj sam mandat posvetio nastojanju da se u što većoj mjeri ispuni ono što sam prije izbora obećavao i najavljivao. Vrata Općine su za sve uvijek otvorena, a svaki savjet, prijedlog, ideja ili kritika su uvijek dobrodošli. Gledam da maksimalno izađem u susret svim mještanima, te da što prije riješimo njihove probleme ako smo u mogućnosti. Mislim da je u proteklom razdoblju napravljeno puno, ali siguran sam da uvijek može bolje i da imamo još puno toga ostvariti.

U kratkom pregledu proteklih dviju godina koje donosimo u prvom broju Vjesnika općine Sikirevci nastojali smo prikazati veći dio aktivnosti u općini, kako bismo se prisjetili brojnih lijepih trenutaka i postignuća. Na žalost, ovdje nije prikazano sve, pa ćemo to nastojati ispraviti predstavljajući pojedine programe, projekte, radove, manifestacije, udruge i poslovne subjekte u idućim brojevima našeg općinskog polugodišnjaka.

Uz potporu Općine, zalaganjem brojnih mještana, prije svega članova naših iznimno vrijednih i aktivnih udruga, ali i ustanova koje djeluju na području općine, uz puno dobre volje, sloge i rada, imali smo prilike biti dobri organizatori i domaćini, pokazati se drugima ali i sebi samima u najboljem svjetlu. Uspjeli smo podići kvalitetu života u našoj općini, riješiti ili početi rješavanje brojnih
problema. Istaknuo bih ovdje dva i pol milijuna kuna vrijedan projekt „ZA žene – ZA zajednicu“, priključivanje kućanstava na sustav javnog vodovoda te usvajanje arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja užeg središta Sikirevaca “Sikirevci u 21. stoljeću”, ali i cijelog niza manjih ali ne manje vrijednih projekata.

Osnovni plan za budućnost općine Sikirevci je da svi mještani budu zadovoljni uvjetima života koje smo im osigurali, ali i zadovoljni poslovima, društvenim životom, ponudom za slobodno vrijeme, sportskim aktivnostima. Intenzivno radimo na razvoju turizma i turističke ponude u općini, čime bismo još više povećali cirkulaciju ljudi kroz našu općinu, te bismo lančano potaknuli ostale grane gospodarstva.

U 2019. godini osim raznih infrastrukturnih projekata, za naše mještane uveli smo i neke nove poticajne mjere te pojačali već postojeće. Općina Sikirevci je kao demografsku mjeru u 2019. godini povećala naknade za novorođenčad, pa će umjesto jedinstvenih 1.000 kuna po novorođenčetu, dodjeljivati 1.000 kn za prvo, 2.000 kn za drugo, a 5.000 kn za treće i svako sljedeće dijete. U tijeku je izrada projekta za dječji vrtić koji ćemo dobiti rekonstrukcijom i prenamjenom stana u kojem je ranije živio liječnik.

Općina Sikirevci u 2019. godini planira uvesti i subvencije mladim obiteljima koje grade kuću na području općine, a poticat ćemo i otvaranja eko-kuća, etno-kuća i soba za najam. Uveli smo i subvencije za poticanje malih obrta i poduzetnika (otvaranje novih i proširenje starih).

U postupku je izmjena prostornog plana, izrada projektne dokumentacije te izgradnja parka Jelas s bistom, sportskih terena Jelas, parkirališta, opločavanje kanala i gradnja drvenih mostova. Planiramo dovršiti obnovu vatrogasnog doma Sikirevci, u izradi je projektna dokumentacija za osuvremenjivanje prometnica (odvojak Lj. Gaja u Sikirevcima, ulica Leopolda Mandića i Berava u Jarugama te ceste uz novu općinsku zgradu), kao i uređenje okoliša kod društvenog doma Jaruge i Vatrogasnog doma Sikirevci.

S poštovanjem.

Josip Nikolić,
načelnik općine Sikirevci

Skip to content